Hoe vaak vragen we ons niet af hoe professionele schoonmakers onze woonst zoveel properder kunnen maken en doen ruiken dan wij dat kunnen? Wel, misschien hebben we eindelijk wel het antwoord gevonden! Zij weten alles over die verstopte hoekjes en voorwerpen die wij vaak vergeten maar ook aandacht nodig hebben. Gelukkig hebben we zelf ook wat research gedaan. Hou deze tien zaken proper en je huis ziet er fantastisch uit, ruikt heerlijk en voelt frisser aan dan je ooit mogelijk achtte:

1. Douchekop

 

Al een keertje halverwege het douchen naar boven gekeken en gezien hoe verstopt en vuil je douchekop eruit ziet? Meer dan waarschijnlijk zit hij vol kalkaanslag en vuil. Haal hem dus eens per week eens eraf en laat hem een nachtje in azijn weken. Hoe kan jij proper zijn, als je douche dat niet is?

2. Raamblinden en zonnewering

Ziet er natuurlijk geweldig uit in je woonst, maar die blinden zijn echte stofmagneten. Het ergste eraan is dat al het stof je kamer in geblazen wordt wanneer je de ramen openzet. Gebruik een gespecialiseerde schoonmaakdoeken met steel, en veeg grondig over elke blind.

3. Houten ramen

Houten ramen, en zeker deze met enkel glas, zijn vaak slachtoffer van condensatie. Veeg dus regelmatig de condensatie weg als je liever niet met rottend hout en andere vochtproblemen te maken krijgt.

4. Bad- en douchematten

Ah, je voeten zijn altijd proper als je erop gaat staan dus ze moeten niet gekuist worden? Vergeet het! Steek je matten af en toe eens in de wasmachine. Zo voorkom je bacteriën en andere schimmels en hoef je je geen zorgen te maken over voetinfecties of stinkende badkamers.

5. Touchscreens

Smartphones, iPods en dergelijke. Echte vetvingermagneten. Geef deze schermen, en ook je laptop- en pc-schermen, een wekelijkse veegbeurt zodat ze in perfecte staat en proper blijven!

6. Voegen

Ja, je tegels krijgen waarschijnlijk regelmatig een spons te zien. Maar wat met het vuil dat in de voegen zit? Het is net daar dat schimmels ontstaan, dus je zorgt er beter voor dat het ook daar proper blijft. Een oude tandenborstel met wat bleekmiddel doet wonderen.

7. Strijkijzer

Wist je dat zelfs je strijkijzer snel kan verstoppen met kalkaanslag? Als je niet oplet, kan de schade zelfs zo groot worden dat je een nieuwe moet kopen. En je kan zelfs vlekken creëren op bepaalde kleding. Steek dus net zoals je douchekop ook je strijkijzer af en toe in een bakje azijn. Scrub daarna met twat zout en een schuurspons om een glad, proper oppervlak te bekomen.

8. Stofzuigerborstel

Denk gewoon eens aan al het vuil dat je dagelijks of wekelijks stofzuigt. Spreekt toch voor zich dat je dan de borstel af en toe eens onthaart en proper maakt? Een oude kam werkt hier nog het beste voor. Je trekt er zo al het haar en vuil mee uit!

9. Kuisgerief

Neen, we slaan niet helemaal door. Als je je kuisgerief niet af en toe eens snel afveegt, laat je misschien wel extra vuil achter in plaats van het op te kuisen. Gewoon even met een antibacterieel doekje over al je bussen en flessen gaan, en je zit goed.

10. Droogkastfilter

We weten het, het is nooit plezant. Maar af en toe moet je de filter van je droogkast wel even uitkuisen, of je toestel gaat niet zo lang mee. Maar geen paniek, een keer per week snel even checken zou voldoende moeten zijn!

Nog een laatste tip? Schoonmaakproducten zijn niet goedkoop. Je kan echter zelf een gemakkelijk, alles-in-één-productje maken: meng wat azijn, limoensap en bakpoeder (natriumbicarbonaat) met elkaar en je hebt een fantastische antibacteriële en fris ruikende spray die je overal in huis kan gebruiken!